Oona Ikonen

Ensin tuli markkinointi, sitten vaikuttajat. Onko nyt ajatusjohtajien vuosikymmen?

Elämme vaikuttamisen ja viestinnän kulta-aikaa. Aikaa, jossa lapset haaveilevat ammatista vaikuttajana. Aikaa, jossa vaikuttajamarkkinointiin käytetään mammonittain rahaa. Elämme siis aikaa, jossa yritykset väliaikaisesti lainaavat oman markkinointiviestinnän tueksi ulkopuolisen vaikuttajan sosiaalista pääomaa, jotta yrityksen oma liiketoiminta kasvaisi. 

Vaikuttajamarkkinointi syntyi voimistamaan yritysten omaa viestiä valituissa kohderyhmissä. Tällöin olimme tilanteessa, jossa pelkät mainoskampanjat tai tiedotteet yrityksen suunnasta eivät synnyttäneet toivottuja euroja ja toimenpiteitä – toisin sanoen kauppa ei käynyt kuten haluttiin. Perinteinen markkinointiviestintä tarvitsi tuolloin tuekseen voimakkaampia ääniä, jotka herättävät luottamusta ja nostavat uudet palvelut kohderyhmän silmille, korville ja huulille. Tuolloin terävimmät vaikuttajat löysivät oivan markkinaraon ja onnistuivat rakentamaan täysin uuden toimialan ja siten kaupallistamaan oman sosiaalisen pääomansa.

B2C-vaikuttajamarkkinointi toimii jo tehokkaasti, mutta keneltä B2B-yritys voi lainata sosiaalista pääomaa?

Villi ajatus – mitä, jos B2B liiketoiminnassa pääomaa ei tarvitsekaan lainata yrityksen ulkopuoliselta vaikuttajalta? Tavoitammeko oman kohderyhmämme tehokkaammin, tuloksellisemmin, omaa henkilökuntaa sitouttaen ja asiakasta puhuttaen silloin, kun annamme äänen yrityksemme omille asiantuntijoille eli sisäisille vaikuttajille? 

Ajatusjohtajuus puhuttaa ja yksi kulma on yritysten omien asiantuntijoiden ja heidän vahvan ammattitaidon näkyväksi tekeminen. Voidaan puhua mikrovaikuttamisesta. Mitä mieltä olet, synnyttääkö yrityksen oma asiantuntija luottamusta ja uskottavuutta enemmän kuin ulkopuolelta lainattu vaikuttaja ja hänen sosiaalinen pääomansa?

  • Yritysten markkinointiviestintä oli 2000-luvulla pop
  • Vaikuttajamarkkinointi eli kultakauttaan 2010-luvulla
  • Alkoiko nyt 2020-luvulta ajatusjohtajuuden ja sisäisten vaikuttajien aika?

 

Painopisteen siirtyminen sisäisten vaikuttajien suuntaan on mielestäni looginen ja perustuu loppupeleissä luottamuksen rakentamiseen. Luotamme lähtökohtaisesti toisiin ihmisiin ja asiantuntemukseen, jolloin ulkopuolisen sosiaalisen pääoman lainaaminen ei ole välttämättä B2B-puolella relevanttia. Parhaimmillaan onnistutaan, kun B2B-liiketoiminnan ytimessä toimivat päättäjät rakentavat vaikuttavan viestinnän tasapainoillen kaikkien kolmen pilarin päällä.

Resepti vaikuttavaan viestintään ja ajatusjohtajuuteen:

  • 4 mitallista onnistunutta ja tehokasta markkinointiviestintää
  • 4 mitallista sisäisten vaikuttajien ja henkilökohtaisen asiantuntemuksen aktivointia
  • 1 mitallinen ulkoisten vaikuttajien lainattua sosiaalista pääomaa
  • ruokalusikallinen rohkeutta

Mitä mieltä olet, investoitaisiinko teidänkin eurot jatkossa järkevästi ja valjastetaan yrityksen jo olemassa olevat, luottamusta ja asiantuntemusta herättävät vaikuttajat ääneen?

Ajatusjohtajuuden rakentamisesta voit lukea lisää täältä.

 

Ota yhteyttä

Oona Ikonen

Oona Ikonen

Liiketoimintajohtaja, ajatusjohtajuuspalvelut | +358 40 555 5543 | oona.ikonen(at)bonfire.fi

Jaa kirjoitus somessa